kök kanal tedavisi

Kok kanal tedavisi

Kanal Tedavisi Nedir?

Endodonti Kanal Tedavisi

Diş köklerinin içinde halk arasında dişin siniri şeklinde tabir edilen ve dişin beslenmesini sağlayan bir sinir – damar paketi bulunur. Çürüklerin zamanında tedavi edilmemesinden dolayı zamanla buradaki dokular hasar görür ya da iltihaplanır.

Kanal Tedavisi Nedir?

Hasarlı veya iltihaplı dokunun uzaklaştırılması ve kök kanalına yeniden şekil verilmesi, temizlenmesi, son olarak bu kanalın dolgu malzemeleri ile doldurulması işlemi kanal tedavisidir. Kanal tedavisinin başarısının artması için bazı hallerde lazer uygulamalarından destek alınır. Bir başka deyişle dişlerde meydana gelen çeşitli travmalara, çürüklere, kırıklara katkı sağlayan bir yöntemdir. Kanal tedavisinde dişlerin canlılığını sağlamakta olan doku çıkartılır. Dişin içi yıkanır ve temizlenir. Özel aletlerle şekil verilir ve ortaya çıkan boşluğa diş dokusuyla uyumlu olan kök materyalleri yerleştirilir.

Kök Kanal Tedavisi Nedir?

Dişin dışında bulunan mine tabakasının altındaki dentinin içinde pulpa diye adlandırılan doku bulunur. Pulpada sinirler, damarlar, atardamarlar, bağlayıcı dokular ve lenf damarları yer alır. Her dişin siniri kendi kök ucundan başlar. Diş köküne yapılan kanal tedavilerinin yüzde 95’ten çoğunun başarılı olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya koyulmuştur.

Kanal Tedavisinde Ağrı Olur mu?

Kanal tedavisi işleminde hastanın dişi ve çevresi lokal anestezi ile uyuşturulur. Bu nedenle ağrı hissedilmez. Fakat ağrısı çok olan ve enfeksiyon bulunan bazı dişler zor uyuşur. Bu gibi bir durumda gelişmiş uyuşturma yöntemlerine başvurularak dişin uyuşması sağlanır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Dişin durumuna ve sorunun ne olduğuna bağlı olmak kaydıyla kanal tedavisi tek seansta yapılabildiği gibi, birden fazla seans da sürebilir. İltihaplı bir dişe uygulanacak kanal tedavisinde enfeksiyonun tamamen ortadan kalktığından emin olmak için seansların sayısı artırılabilir. Komplike olmayan, az sorunlu bir dişe uygulanan kanal tedavisi işlemi genellikle tek seansta gerçekleştirilir.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Ağrır mı?

Kanal tedavisi uygulaması sırasında iltihaplı ve çürük dişin sinirleri alınır. Bu nedenle kanal tedavisi işlemi görmüş bir diş dışardan gelen hiçbir uyarandan etkilenmez. Kanal tedavisinden sonraki birkaç hafta süresince hafif şiddette ağrı ya da çiğneme sırasında hassasiyet gibi durumlara rastlanabilir. Bunun nedeni dişlerimizin de vücudumuzdaki diğer bütün dokular gibi iyileşmek için zamana ihtiyacı olmasıdır.

Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrı Geçmezse Ne Yapılmalıdır?

Kanal tedavisi sona erdiği halde ilerleyen dönemde dişteki ağrı hala devam ediyorsa kanala yapılan dolgu eksik kalmıştır ya da yetersiz yapılmıştır. Böyle bir durumda genellikle retreatment olarak adlandırılan işlem yapılır. Bu işlemde kanal dolgusu sökülür, kök kanalı yeniden temizlenir. Daha sonra yeniden dolgu işlemi yapılır. Hasta bu tedaviden de sonuç alamaz ve ağrısı devam ederse kök ucu rezeksiyonu adı verilen işlem uygulanır. Kök ucu rezeksiyonu kanal tedavisi görmüş dişin tedavisinde kullanılan cerrahi bir yöntemdir.

Diş Cerrahisi

İletişim

× Bize WhatsApp İle ulaşın